Jak zajistit, aby vám baterie
v telefonu vydržela co nejdéle

mobilKaždý vlastník přenosného počítače po jisté době pociťuje, že energie v akumulátoru, nevydrží tak, jako na začátku. Zatímco nový notebook bez připojení k elektrické síti vydržel třeba pět hodin, po roce používání jsou to hodiny dvě, po třech letech zhruba jen čtvrthodina. V následujícím článku vám poradíme, jak se o baterii v notebooku správně starat tak, ať vám vydrží co nejdéle.

Plně nabít – plně vybít. Tento postup je již mýtus

Jistě jste už alespoň jednou slyšeli, že byste svůj nový telefon měli před samotným používáním plně nabít a následně vybít. Tato kalibrace se používala dříve z důvodu přítomnosti paměťového efektu. Tento efekt však již dnešní modernizované baterie Li-Ion nemají – tudíž tento postup větší výdrži baterie nenapomůže, ba naopak.

  • Rada od výrobce baterií Fulgur Battman: Baterie v telefonech nemají rády extrémy. Pokud je tedy necháte zcela vybít nebo naopak neustále nabíjet na 100%, vydrží vám kratší dobu. Doporučujeme tedy hlídat přiměřenou hladinu nabití, která by neměla dosahovat 100% a neměla klesnout pod 20%.

Nenechávejte baterii v telefonu dlouho vybitou

Když se vám telefon zcela vybije, měli byste ho dát nabíjet co nejdříve. Pokud se z nějakého důvodu rozhodnete telefon nepoužívat a odložíte jej na delší dobu do šuplíku, můžete zmenšit kapacitu jeho baterie nebo ji v krajním případě znehodnotit úplně.

  • Rada od výrobce baterií Fulgur Battman: V případě, že telefon nebudete delší dobu používat, nabijte jej alespoň na 50%.

Pár rad pro větší výdrž baterií v telefonech na závěr

Pokud chcete vaši baterii v telefonu udržet v nejlepší kondici, měli byste si tedy hlídat míru jejího nabití. Existují však také další rady a triky, které mohou zvýšit její živnost

  1. Lithiové baterie nikdy nenechávejte po dlouhou dobu ve velkém teple – ztrácejí kapacitu. Vyvarujete se tak pokládání telefonu na palubní desku či na jiné místo, kde přímo svítí slunce.
  2. Telefon nenabíjejte přes noc. K plnému nabití baterie v telefonu postačí zhruba tři hodiny. Pokud trvale budete nabíjet telefon přes noc, po čase se to rovněž projeví na menší kapacitě baterie.
  3. Po nabití vašeho telefonu jej opět nezapojujte do nabíječky. Tento postup se také negativně odráží na životnosti baterie.
Nechejte si zasílat
novinky z našeho blogu